God jul!!

Imorgon drar jag till Mexico för sol, bad, ett kärt återseende och förhoppningsvis lite dykning.
Kommer bli awesome!!
Så God Jul på er allihopa och Gott Nytt År!

På jobbet

Gårdagen avslutades med mat och öl med hela labbet, 2 av oss slutar nu till jul så det var hejdå-party. Efter ett fåtal öl och burgare begav sig ett gäng för att se TRON  medan jag hängde på Tracey och Kathryn för att se Back swan. En väldigt intensiv upplevelse! Väl värd att se! Ni som inte har sett den kommer förstå vad jag menar men intensiv om ni ser den. Har hittat ännu en schysst grej med Amerika; öl på bion :)

Söndagen har spenderats på jobbet, 12 h med liquid liquid extraktion. Puh! På svenska: jag har separerat 10 liter havsvatten innehållande mikroalger till en polär fraktion och en opolär fraktion genom att göra samma sak om och om igen 20 ggr. Blev lite segt sådär på slutet ;)
Separeringstrattar. Det blir fina färger med alger!
Labbet

Biology Christmas party

Igår var det julparty för biologiavdelningen på jobbet. Förutom att träffa mycket folk, äta och dricka gott så anordnades en 'klä ut din professor' tävling. Det anordnas ett flertal tävlingar under årets gång där vinnaren erhåller en 'our lab is better than your lab' pokal. Mycket prestigefyllt och eftersom vi för tillfället hade pokalen ville vi inte riktigt bli av med den, därav klädde vi ut Julia till ett berg med julklappar. Och eftersom "our lab is soooo much better than all of your labs" är nu pokalen tillbaka på dess rätta plats bakom våra mikroskop :)
Vi har det mest pimpade labbet! Jag menar alla borde ju ha en Christmasficus :)
Julia som ett berg julklappar.
Julstjärna gjord av eppendorfrör
Ibland måste man älska nördighet :)

Lucia

Idag blev det glögg, lussekatter, pepparkakor och svensk julmusik på jobbet. Seb, en av killarna i labbet bredvid oss blev väldigt förtjust i glöggen, tror han drack en halv flaska ensam :)
Oftast undrar jag vad amerikanarna håller på med men emellanåt kommer de på något smart, som idag: Zip-påsar på grillkorv som man köper i affären! Tänk hur ofta man bara tar ut några korvar och steker eller kokar dem och lämnar resten till ett senare tillfälle? Då är det ju perfekt att kunna zippa igen påsen. Mycket smart!
Har äntligen köpt en vinterjacka! Nu slipper jag frysa :) Måste dock köpa nya jeans eftersom mina 6 veckor gamla har gått sönder :(

Snö

Det snöar!!
Inte mycket men det faller små små vita flingor.
Nu väntar jag bara på kaoset som kommer uppstå om det fortsätter.
Här stänger man stan, skolor m.m. om det faller 2 cm snö. Blir en intressant morgondag.

Money, money money

Jag har fått min första lön!!
Yeah!
Får man kalla sig marin biolog nu??

Om man inte har en Ricklefs i bokhyllan...

Om jag säger Ricklefs så vet alla som läst basåret i biologi i Gbg vad jag pratar om. Kursen Ekologi och evolutions ena lärobok och min första på universitetet är skriven av Bob Ricklefs. Bokens titel är The Economy of Nature men man säger kort och gott att boken heter Ricklefs. Detta är ingen bok jag släpade med mig över atlanten men om man inte har boken hemma får man helt enkelt stilla sitt Ricklefsbegär på annat sätt...kanske med en föreläsning?!
Biologiavdelningen på Georgia tech bjuder varje torsdag in någon föreläsare för att prata lite om något mer eller mindre spännande. Dagens föreläsning var om fåglar och jag som älskar fåglar! (eller hur var det nu ;). Men den hölls i alla fall av Ricklefs, vilket gjorde det hela värt att lyssna på.
Detta är en sanslös man! Han har bara i år publicerat 25! artiklar, varav 2 i Science, 2 i PNAS och resten i massa annat smått och gott.
The man himself
Imorgon ska jag upp kl 6.00, snark, för att bege mig till Georgia State University och göra ett engelskatest. Känns lagom kul, men det måste göras för att kunna skicka in ansökan om doktorandtjänsten. På tisdag kommer nästa roliga övning när jag sa göra USAs motsvarighet till vårat högskoleprov. Lucky me!
God natt!

Kallt!

Det är -3 ute!!
Här försöker man fly kylan och vad får man: det är kallare än vad det brukar vara!
Tur att jag ska till Mexico över jul så att jag får lite värme :)

The man with the mustache




DALI



Idag har jag varit kultiverad och gått på konstutställning. Underbara 'Salvador Dali: the late work' visas i Atlanta för tillfället och jag ÄLSKAR Dali! Det känns alltid lite konstigt att se originalet av tavlor man sett på bild så många gånger. Eftersom Dali var verksam i 50 år och detta var en utställning av hans senare verk så fick jag tyvärr inte se några tavlor med brinnande giraffer eller konstiga elefanter, men Dalis mest kända tavla 'The persistence of memory' fick jag se! Den är inte så stor, mindre än ett A4!

The Persistence of Memory
The Font
Hittade en ny tavla som jag inte lagt märke till förut som jag tyckte om. Var dock häftigare färgmässigt i original.

Torsdag

Idag har varit en helt okej dag på jobbet. Har autoklaverat odlingsmedier och e-kolvar hela dagen. Fick ett avbrott när hela labbet åkte på lunch, Troy fyllde år igår. Det blev medelhavsstället igen, ingen rödlök i grekiska salladen! Det är något fel på dem på det stället!
Det jag älskar med att hålla på med forskning är att man har tillgång till så mycket kul! Läste artikeln om bakterien som kan leva på arsenik i aftonbladet idag och tänkte: undrar om det där stämmer? Så jag letade bara fram forskningsartikeln i tidsskriften Science, eftersom jag kan, för att kolla så de på aftonbladet inte fått allt om bakfoten.
Det hade de inte. De hade i och för sig fått det att låta för mer än det är, men så är väl journalistik i allmänhet.
Nu blir det middag!

Vintern är på väg

Det har öst ner regn i två dagar, blev helt genomblöt igår på väg hem från jobbet! Ta en regnig dag i Götet och dubbla det så har ni hur det har sett ut här. När regnandet väl la av så bestämde vädret att det skulle bli vinter så det var bara på med mössan som gällde idag. Hatten av för Susanna för mössan!

Jag har äntligen fått reda på vad jag ska göra på jobbet de närmsta månaderna! Så för de som inte vill läsa massa tråkigt biologande kan hoppa kommande stycke ;)
Karenia brevis (mikroalgen jag jobbar med) producerar brevetoxin (neurogift) och bildar stora algblomningar längs Floridas kust som är skadliga för fisk, marina däggdjur och även för människan. Det har gjorts studier på att konkurrerande mikroalger kan dämpa brevetoxinhalten i algblomningarna vilket räddar många djur i mexikanska golfen. Skaldjur å andra sidan som i vanliga fall inte är så känsliga för giftet börjar filtrera mera när konkurrerande mikroalger tillsätts vilket leder till att de faktiskt får högre halter av brevetoxin i sig. Detta är ett problem inte bara för skaldjuren utan även för oss människor om vi vill äta skaldjur.
Det jag ska göra är att undersöka om man an dämpa gifthalten på ett annat sätt, mha proteiner. Det har gjorts en studie förut där man fann en dämpning av gifthalten men man vet inget om specifikt. Jag ska kolla vid vilken lägsta koncentration av proteinet man finner någon effekt och hur lång tid det tar för proteinet att verka. Dessutom ska jag kolla hur behandlingen påverkar levande organismer så som skaldjur, så att det inte blir som behandlingen med konkurrerande mikroalger.
Så nu var det slut på det vetenskapliga :)
Hoppas ni ligger och snarkar och sover på andra sidan Atlanten gott folk, själv ska jag snart krypa ner under täcket. Imorgon blir det mikroalgsodlande!

RSS 2.0